Park sensörü montaj, Park sensörü nasıl takılır?

Park sensörü montaj, Park sensörü nasıl takılır?

Park sensörü montaj, Park sensörü nasıl takılır?

Evet arkadaşlar bu yazımda size park sensörünün arabanıza nasıl monte edileceğini anlatacağım.
Park sensörleri internette 30 tl den başlayan fiyatlarla satılmakta olup kargo ücretsiz gönderim seçenekleriyle de çok makul fiyatlara temin edebileceğimiz bir aksesuar olarak karşımıza çıkıyor.

Sanayide ise montaj dahil 80 tl den başlayan fiyatlar yükseliyor da yükseliyor. Kesinlikle küçük esnafın düşmanı değilim sadece, hevesli meraklı arkadaşların faydalanması için bilgi veriyorum.

İnternetten 30 tl ye aldığınız ürünü sanayide montaj yaptırmak istediğinizde, karşı taraf kendide aynı ürünü farklı bir kutuda satsa da elinizdeki ürüne zaten çok adi, internette satılanlar kalitesiz gibi yakıştırmalarla sinirinizi bozuyor ve  50 tl civarı montaj parası istiyor ve doğal Türk mantığı işliyor 30 tl ye aldığım aksesuarı 50 tl ye taktırmam diyor kişi.
İşte bu makale tam bu kişiler için ideal.

Park sensörü :

Piyasada çeşit çeşit park sensörü var konuyu fazla dağıtmadan en temel özellikleri ve standart ekipmanları barındıran park sensöründen başlayalım. Aşağıdaki resimde temel park sensörü ekipmanlarını görmektesiniz. Bunlar Beyin, mesafe algılayıcı gözler, delik açma aparatı ve mesafe ekranıdır. Mesafe ekranı olmayan modellerde sesli ikaz için bir hoparlör bulunur aynı mantıkta çalışır.

Aşağıdaki resimde görülmeyen Park Sensörü kutularından çıkan kullanma kılavuzu ve ekran, park sensörü beyni gibi parçaları kaportaya sabitlemek için parçaya göre kesilmiş çift taraflı bantlarda çıkar.




display parking sensor

Park Sensörü montajı:

İnternetten veya deneme şansı olmadan aldığımız park sensörünü montaja başlamadan çalışıp çalışmadığını denersek faydamıza olacaktır.

Park sensörü test:


Bunu nasıl yapacağız park sensörü 12 v standart otomobil elektriğiyle çalışır akü olur, adaptör olur biyerden cihazımıza elektirik verip gözler, ekranı ve beyini kontrol etmeliyiz. bunu nasıl yapacağız derseniz cihazın üzerinde ve kullanma hangi hangi kablonun nereye takılacağı gösteriliyor. Ana elektirik kablosunu takıp kırmızı ucunu artı elektirk kutbuna siyah ucunu eksi elektirk kutbuna bağladıktan sonra ekranı bağlayıp tek tek A, B, C, D yazan yerlere her bir mesafe algılayıcı gözü bağlayıp elimizi uzaklaştırıp yakınlaştırarak çalış çalışmadığını kontrol edebiliriz.
Açıklama yetersiz gibi görünebilir fakat Yazının tamamını okuduğunuzda bu işi çok kolaylıkla yapacaksınız.

Park Sensörü montaja başlama:

İlk yapacağımız iş aracımızın marka ve modellinde olan başka araçlarda orijinal park sensörü gözlerinin arka tamponda nerede olduğuna bakacağız, orijinalde yok ise yapılmış montajlar fikir verebilir.
Hiç biri yoksa Park sensörünün içinden çıkan kullanma kılavuzunda sensörlerin arasında olması gereken  minimum ve maksimum mesafe ve yerden ne kadar yükseğe monte edileceklerine dair bilgiler mevcuttur.

Aşağıdaki resimde olduğu gibi deliklerin açılacağı yerleri işaretliyoruz.
park sensörü

park sensörü ford
 Aşağıdaki resimde olduğu gibi kutudan çıkan delme aparatını matkabın ucuna takıyoruz ve delikleri açıyoruz. Tamponlar yumuşak plastik olduğu için delme aparatını bir pense yardımıyla bastırıp çevirerek tamponu delebiliriz.
park sensörü delik açma

Deldiğimiz deliklerin kenarlarında kalan çapakları temizledikten sonra mesafe algılayıcı gözleri up yazan kısımları yukarı gelecek şekilde yerlerine takıyoruz ve kablolarını aşağıya sarkıtıyoruz.
Burda önemli husus gözler yerine çok zor oturacaktır. Delikleri Biraz ıslatarak ve gözleri ÇEVİREREK bastırarak yerine kolayca oturtabiliriz.
Düzgün monte edilmiş bir park sensörü algılayıcı gözü aşağıdaki resimdeki gibi olacaktır.
renault clio park sensörü

Kablo yetermi yetmezi düşünerek kabloyu aralardan geçirmenize gerek yok kablolar fazlasıyla uzun.

Şimdi benim gibi titiz insanların önem verdiği bir konuya dikkat çekeceğim piyasada taktırdığınız park sensörlerinin kabloları zamandan tasarruf etmek amacıyla bagaj havalandırması denilen bagajı kapattığımızda içerde biriken havayı dışarı atan tek yönlü açılıp kapanan kapaklardan geçirilmektedir. Bu şekilde işlem yapıldığı zaman bagaj havalandırması açık kalmakta ve zaman toz, su bagajın içine birikmekte ve içeriye kolaylıkla her türlü koku girmektedir. Bagaj havalandırması aşağıdaki resimdeki gibi bir parçadır.

Kabloları bagaj havanlandırmasından geçirmeden her arabada aşağıdaki resimde görülen hazırda bulunan yada yedek olarak bulunan kablo geçirme delikleri vardır. Bu delikten ulaşılamıyorsa yine aşağıdaki resimde görülen araç lpgli ise lpg havalandırmasından yada mecbur kalınırsa bagaj havalandırmasından kabloları bagajın içine alın.

peogeot parking sensor

Kabloları içeriye alın ve aracın geri vites lambasının olduğu tarafa doğru toplayın.

Elektirik bağlantısı:

Aracımızın kontağını açıyoruz ve geri vitesi atıyoruz sonra geri vites lambasının bulunduğu taraftaki kablolardan hangisinde elektirik olduğunu buluyoruz.  Bu kablo geri vites lambasını yakar. Park sensörünün elektirik kablosunun kırmızı olanını yani artı kutbu bu kabloya bağlıyoruz. Siyah olanını ise yani eksi kutbu şasede metalle kısımlara temas edecek şekilde bağlıyoruz.

Park sensörü ekran montajı:

Ekran varsa arabanın uygun bir yerine monte edilir. bu aşamada önemli husus ekranın kablosunu tabandan değilde tavandan geçirmek daha kolay ve pratik olacaktır. Genellikle ekran aşağıdaki resimdeler de görüleceği  şekilde kutudan çıkan çift taraflı bantla yapıştırarak monte edilir.
ekranlı park sensörü

park sensöürü ekranı

Park sensörü beynine kabloların montajı:

Kablolar aşağıdaki resimde görüleceği üzere yazılara göre yerlerine takılır. Zaten fişler birbirlerinin yerine uymaz bu sebeple karışmaz.

park sensörü beyin

Önce power yazan elektirik kablosu sonra hangisi varsa ekran veya ikaz hoparlörü takılır. Son araç kontak açılır ve geri vitese alınır park sensörü çalışmaya başlar sonrada deneme yanılma yoluyla ekrana bakılarak sol 2 (A-B) ve sağ 2 (C-D) park sensörü algılayıcı gözlerinin kabloları takılır.

Son aşamada ise kabloların fazlalıkları toparlanıp sarılarak kablolar ve beyin kutunun içinden çıkan çift taraflı bantla yerine takılır. işlem bitmiştir.

Bu yazımda Park sensörü montaj, Park sensörü nasıl takılır? konusunda bilgi vermeye çalıştım gözünüzde fazla büyütmeyin biraz el maharetiyle yapılabilecek  basit bir iş aşağıdaki videoyu izleyin 3-4 dakikada montaj yapanlar var.

Park Sensörü montajı

Park sensörü algılayıcı gözleri aracınızın renginden farklı ise Sprey Boya Tekniği ile ilgili yazıma da göz atabilirsiniz.

Sprey Boya Tekniği


Bu yazı bilgilendirme ve fikir verme amaçlı yazılmıştır.


Yorumlar

  1. Bilgilendirme için çok teşekkürler emeğine yüreğinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Opel astra g kasa yardım istiyorum montaj için

    YanıtlaSil
  3. Merhaba sensörü denemek için powerbank a takarak denedim fakat şase ye bağlanacak kabloyu siyahi ekşi kutba bağladım takdigim kablo dan duman çıktı çıkardım park sensörü portu Zarar görmüş müdür

    YanıtlaSil
  4. powerbankın güç kapasitesini bilmiyorum yanıp yanmadığı hakkında değerlendirme yapmayacağım fakat park sensörünü akü kutuplarına bağlıyarak test edebilirsiniz bunun için kılavuzundan eksi ve artı kablonun yerini bulup kutupara bağlamanız ayrıca parksensörü bazırını ve en az bir adet sensörü park sensörü beynine bağlamanız gerekmektedir.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba geri vitese güç veren kabloyu nasıl buluyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aracınızın kontağını ve farlarını açıp geri vitese attıktan sonra geri vites lambasına giden kabloları gözle veya kontrol lambası veya voltmetre ile tespit edebilirsiniz.

      Sil

Yorum Gönder