Volkswagen Polo 9n2 Uzaktan Kumanda Nasıl Bağlanır?

Volkswagen Polo 9n2 Uzaktan Kumanda Nasıl Bağlanır?





volkswagen polo 9n2 central lock

 

Evet bu yazıda aslında çok basit ve pratik olan bir olaydan konuya değineceğim. 2002 ve 2005 yılları arasında üretilmiş olan Volkswagen Polo arabaları tam tabiriyle donanım fakiri olarak piyasaya sürüldüler abs ve uzaktan kumandalı merkezi kilit özellikleri üst donanım seviyelerine veya opsiyonel olarak sunuluyordu. Çok ilginçtir Polo da uzaktan kumanda yoktur ama anahtarı kapıya takıp kilitli pozisyonda tuttuğunuz vakit araba camları otomatik kapatır aynı şekilde açık tuttuğunuz vakit ise camları acar. Bu özelliği koymuşlar fakat uzaktan kumandalı merkezi kilit koymamışlar.

Tabi avantajları da yok değil arabamızda cam kaldırma sistemi var merkezi kilit var sadece uzaktan kumanda yok. Sadece uzaktan kumandayı bağlamak çok basit bir iştir. Kapıları veya başka yerleri aşırı sökmeye gerek yoktur.

Uzaktan kumandalı merkezi kilit nedir?  Nasıl bağlanır ?

rometo control central lock

 

Arabamızın kapıları, bagajını, farını, camını, sanroof gibi yerlerini uzaktan kapatıp açmaya yarayan radyo frekanslarıyla alıcı ve verici mantığıyla çalışan cihazlar.
Volkswagen serileriyle özdeşleşen sonrada diğer markalara da yayılan sustalı tip merkezi kilit.  Polo ya nasıl monte edilir. 9n2 kasa kodlu Türkiyede kedi gözlü polo, mercedes çakması polo gibi yakıştırmalarla anılan polo.

Öncelikle piyasadan bir adet Sustalı anahtarlı Volkswagen tipi diye geçer bir uzaktan kumandalı merkezi kilit seti alıyoruz. tabi sustalıda olmayabilir. size kalmış.

Kutudan çıkan bağlantı şemasını inceliyoruz bu şema ve kablolar kablo renkleri ve kablo sıraları da dahil olmak üzere hemen hemen hepsinde aynıdır.

Volkswagen polo merkezi kilit sistemi negatif şaseyle çalışır.  Bu sebeple bağlantımızı negatif şase şemasına göre yapacağız tabi o kadar kabloyu görünce gözünüz korkacak korkmasın... gayet basit ve sonucunda haz veren bir iş.

Gerekli malzemeleri alet edevat bant vs. yi zaten hazır ettiniz.

Uzaktan kumandalı merkezi kilit nasıl bağlanır?

central lock 9n2 polo

 

Önemli Polo Negatif şaselidir. Ayrıntıya girmeyeceğim. Uzaktan Kumandalı Merkezi kilit setimizin kablolarını Negatif şase şemasına göre bağlantı yapacağız. 

Öncelikle arabamızın sol alt tarafında bulunan kaput açmaya yarayan mandalı dışa doğru çekerek yerinden çıkartıyoruz.

Sonra mandalın üzerine monte edildiği büyük plastik parçayı çıkartıyoruz.

O bölgeye baktığımızda kapıya doğru giden  kapının kablo bağlantılarını göreceğiz.

Bu kablolardan mavi-beyaz olan ince kabloyu bulup sıyırıyoruz.

Bu kabloya merkezi kilitimizin kablolarından beyaz-siyah çizgili olan(kapı açma)  beyaz olan (kapı kilitleme) ve kırmızı-siyah çizgili (cam kaldırma) olan  kablolarını  bağlıyoruz.

Fakat burda çok önemli husus bu işin sırrı kapı açmaya yarayan tetikleme kablosunun ucuna elektronikçilerden temin edebileceğiniz 180 ohm değerindeki direnci bağlıyoruz. Bu direncin önü arkası yoktur bir ucuna merkezi kilit açma kablosunu diğer ucunu ise kapıdan gelen beyaz-mavi çizgili kabloya bağlıyoruz. Sonra kilitleme tetik kablo ucunu ve cam kaldırma tetik kablo ucunu kapıdan gelen beyaz mavi kabloya bağlıyoruz. Evet şaşırmayın 3 tetik ucuda aynı kabloya bağlanıyor.

Sonra efendim merkezi kilit kablolarından kırmızı olanı yan tarafta sigorta panelinde elektirik olan bir sigortaya bağlıyoruz yada kendine güvenenler aşağılardan ana elektrik kablosunu bulup ona bağlayabilirler.

Sonra ise merkezi kilidin kılavuzun da gösterildiği şekilde şase kablolarını gövdenin uygun bir yerine sabitliyoruz.

Sonra efendim geldik kapıları açıp kapattığımızda sinyallerin yanması olayına bunun için arabanın pedallarının ordan yukarı doğru baktığımızda göreceğimiz sigorta kutusunun arkasına denk gelen beyin (Ecu) diye tabir edilen kısma bağlanan en solda bulunan çok kablolu sokette bulunan siyah-yeşil ve siyah_beyaz kablolara merkezi kilit sinyal çıkış kablolarını bağlıyoruz.

Sonra merkezi kilit kutusunu kabloları toparlayıp uygun bir yere cırt, çift taraflı bant benzeri bir şeylerle sabitliyoruz.

Söktüğümüz plastik parçayı sonra kaput açma mandalını yerine takıyoruz işlem tamamdır.

Kabloların renkleri birebir aynıdır. 2002 ve 2005 arası üretilen 9n2 kasa kodlu pololarda, uzaktan kumandalı merkezi kilit seti  kablolarının renkleri ve sıraları da hemen hemen aynıdır.

Uzaktan kumandalı merkezi kilit bağlamanın temeli bu şekildedir. Hangi araba olursa olsun bu şekilde gerçekleşir fakat yinede bir Multimetre veya kontrol lambası ile kabloları bağlamadan önce kontrol etmek uygun olacaktır. Kablo renkleri bilinmiyorsa deneme yanılma yöntemi ile kontrol lambası veya Multimetre kullanılarak kablolar bulunabilir.

Uzaktan kumandamızın açma tuşuna bastığımızda kapılar açılacak, kapatma tuşuna bastığımızda camlar kapanacak, kapatma tuşuna basılı tuttuğumuzda ise camlar kapanacaktır.

Volkswagen Polo 9n2 Uzaktan Kumanda Nasıl Bağlanır? sorusuna cevap veren yazımız sona erdi.

Bu işlem eli biraz alet tutan elektrikten biraz anlayan arkadaşların yapabileceği bir iştir.  Hiç anlamayanlar uğraşmasın gitsin elektrikçiye taktırsın.









Yorumlar

  1. Basit bir bağlantı şeması da eklerseniz süper olacak.( Polo kapıdan gelen kablo ve direnç bağlantıları.)

    YanıtlaSil
  2. fotoğraf olmadığı için kabloların renklerine göre anlattım direncin bağlantısınde ters veya düz yok iki yönlü bağlanabilir işin önemli kısmı direnci bilmek ve bağlamak gerisi çok kolay.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,

    9n3 icin ayni sema ile baglanti yapmaya calistim fakat cihazi calistiramadim. 9n3 icin kablo rengi farkli olabilir mi?

    YanıtlaSil
  4. 9n3 poloyla alakalı bilgi sahibi değilim malesef.

    YanıtlaSil
  5. Merkezi kilidin kılavuzun da cam kaldırma tetik kablosu kırmızı yaziyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kırmızı siyah kısaca kırmızı başka kablo yok zaten kırmızı olarak ....

      Sil

Yorum Gönder