Hoparlör tamiri nasıl yapılır? Hoparlör körüğü değişimi? Hoparlör cızırdaması?

Hoparlör tamiri nasıl yapılır? Hoparlör körüğü değişimi?

Evet konumuz hoparlör tamiri arabamızda, müzik setimizde, ses sistemimizde veya herhangi bir yerde kullandığımız hoparlörümüz patladı cızlıdıyor.
Ne yapabiliriz?  Hoparlörler sandığımız gibi sandığımız gibi tek parça tamiri olmayan cihazlar değildir belirli bileşenleri ve parçaları vardır fazla detaya girmeden Hoparlörün gelişim sürecini evrimini es geçerek konumuza başlayalım.

Hoparlör körük değişimi biraz el maharetyle evde kendinizin de yapabileceği bir iştir.

Aşağıdaki resimde patlak bir hoparlör gürüyorsunuz. Hoparlör bozuk ses çıkartıyorsa özellikle yüksek seste veya sert bas olan müziklerde cızırtı yapıyorsa büyük ihtimalle aşağıdaki şekildedir. 

Hoparlörün kenarında bulunan Hoparlör Körüğü olarak tabir edilen süngerimsi kısım yırtılmıştır.

Bu parçayı hoparlör körüğü adı altında elektronikçilerden veya google vasıtasıyla internet üzerinden temin edebilirsiniz.  Fiyatı hoparlörün ebatına göre depğişmekte olup 3 tl ile 25 tl arasında değişmektedir.


Bu parçayı hoparlör körüğü adı altında elektronikçilerden veya google vasıtasıyla internet üzerinden temin edebilirsiniz.  Fiyatı hoparlörün ebatına göre depğişmekte olup 3 tl ile 25 tl arasında değişmektedir.
Aşağıdaki resimde hoparlör körüğü görülmektedir.

Hoparlör körüğü almadan önce hoparlörümüzün çapını ölçüp 13, 16, 36 cm artık neyse ona göre satın almalıyız.


speaker surruond

Geldik tamire aşağıdaki resimde görüldüğü gibi süngerimsi görüğü körük olarak tabir edilen süngerimsi parça hoparlörün kağıt kısmını bozmadan resinden kopartılır. Bu aşamada tiner benzeri çözücü maddelerde kullanıla bilmekte olup dikkatli çalışıldığında herhangi bir çözücü madde kullanmadan sökülebilir.

Körüğü söktük aşağıdaki resimdeki hale hoparlörümüzü getirdik. yukarıdaki resimde görülen hoparlörün orta kısmında bulunan yapıştırılmış kağıt maket bıçağıyla güzelce sökülür ve hoparlörün ortası boş kalır.


 Ortada kağıt kısmın üstünde bulunan yuvarlak kağıdı sökmemizin amacı bu işin tek önemli kısmı olan hoparlörün kağıt kısmının ortalanmasını sağlamaktır.
Aşağıdaki resimde olduğu gibi gerçi bu resimde kağıt kısım komple sökülmüş. Neyse orta kısımda bobin ile körük arasına dört taraftan kağıt karton plastik benzeri malzeme sıkıştırılarak tam olarak ortalanması sağlanır.


Hoparlör körüğü uhu, tutkar, bali türünde yapıştırıcı ile önce kağıt kısma yapıştırılır. Sonra körük dış kısma yapıştırılır. Yapıştırma işlemi acele etmeden yapıtırıcı eşit şekilde dağıtılarak yapılmalıdır.
speaker

Hoparlör körüğü güzelce yapıştırıldıktan sonra kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra orta kısma koyduğumuz ortada sabitleme amaçlı kağıtlar alınır ve orta kısımdan söktüğümüz kubbe şeklinde olan kağıt parça yapıştırılır.

Ve aşağıdaki resime benziyorsa sonuç işlem olmuş demektir. Gümbür gümbür dinlenmeye hazırdır. Bu işlem maliyetsiz ve el maharet biraz iyi olanların kolayca yapabileceği bir iştir.
speaker

Bu yazıdan hiç birşey anlamadım diyenler aşağıdaki bu videoyu izlesin 
Yinede bişe anlamadım diyenler bu işi yapmaktan vazgeçsin hoparlör tamircisi arasın yada yeni daha iyi ve kaliteli hoparlörler alarak zaten eski ve bozuktular yenileri çok daha iyi oldu felan desin. :)

Yorumlar

  1. bu değerli bilgiler için çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Kardeş bende bir müzik kutusu var 2 haparlorü var ama 1 tanesi çalışmıyor haporlorun nereye tamir ettirmek lazım telofoncular biz yapamayız diyor televizyonculuk da öyle diyor ne yapmam lazım yardımcı olurmusun

    YanıtlaSil
  3. Kardeş bende bir müzik kutusu var 2 haparlorü var ama 1 tanesi çalışmıyor haporlorun nereye tamir ettirmek lazım telofoncular biz yapamayız diyor televizyonculuk da öyle diyor ne yapmam lazım yardımcı olurmusun

    YanıtlaSil
  4. Antalyada Selekler çarşısında hoparlör tamiri yapan bir yer var. başka illerde iseniz internetten araştırma yapmanızı tavsiye edeerim.

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel bi yazı olmuş, verdiğin bilgiler için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder