Far nasıl parlatılır? / Otomobil far parlatma işleminde dikkat edilecek hususlar?

Far nasıl parlatılır? / Otomobil far parlatma işleminde dikkat edilecek hususlar?

Far neden kararır, matlaşır, solar?

Günümüzde otomobil farları tamamen plastikten yapılmaktadır. Bu sebeple farlar  yağmur, çamur, güneş gibi dış etkilerden daha çabuk etkilenerek solmaktadır.

Aslında bu solmanın asıl sebebi farın dış plastiğinin üzerinde bulunan ve onu koruyan ve daha parlak görünmesini sağlayan vernik türevi malzemenin aynen metalik oto boyalarında olduğu gibi güneşten yanması ve renk değiştirmesidir. Tabi yanmanın ilerleyen aşamalarında vernik türevi malzeme tamamen dökülerek altındaki plastik de zarar görmeye başlar.

Far nasıl parlatılır?

Far parlatma işlemi aslında bir çeşit yüzey aşındırma işlemidir.  Farın matlık derecesine göre farklı aşamalarla ve metodlarla uygulanır.

far solması

Far parlatmak için gerekli malzemeler nelerdir?

Sanayide boya satan dükkanlarda, Nalburlarda ve Yapı marketlerde bulabileceğiniz.

1000  numara zımpara
1500 numara zımpara
2000 numara zımpara
3000 numara zımpara
Maskeleme bandı
İnce pasta 
Temizlik için bez.

bütün bu malzemeleri 2015 fiyatlarıyla 10-15 tl temin edebilirsiniz. İlerde işinize yarar mı bilmem ama malzemelerin yarısından fazlası artacaktır.

Far parlatma işlemine başlama:

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi farın etrafında bulunan boyalı zeminlerin zarar görmemesi için iki kat bant ile kaplanır.

Sonra işlem basittir. Zımparalar ve far ıslatılarak Sırasıyla aşındırma oranı çoktan aza doğru 1000 1500 2000 3000 numara zımpara yapılarak farın üzerindeki pütürler ve matlık aşındırılır. 
Zımparaları yırtıp rahat çalışabileceğiniz uygun büyüklüğe getirebilirsiniz.

1000 zımpara aşamasında far iyice matlaşacaktır. Bu sizi korkutmasın 3000 zımparaya kadar yükseldiğinizde far yeniden parlamaya başlayacak pasta yapmasam mı acaba diyeceksiniz.

Bu aşamada önemli nokta zımparalama işleminin düzgün yapılmasıdır. Her numara eşit oranda gereken parlaklığı alana kadar yapılmalıdır ve zımpara numarası artıkça işlem biraz daha uzun süre yapılmalıdır.

Son aşamada ise pasta işlemi yapılarak, farın etrafındaki bantlar sökülür. 

Bu şekilde yapılırsa yukarıdaki resimdeki örneğin aynısını yakalayabilrsiniz.

Tabi farınız içten de solmuş ise farı ve camını söküp iç taraftanda aynı işlemi yapmanız gerekebilir.

Far nasıl parlatılır? / Otomobil far parlatma işleminde dikkat edilecek hususlar? sorularına bu yazıyla cevap vermek istedim. boş bir vaktinizde 10-15 tl masrafla 1-1.5 saat harcayarak yapılabilecek düşük risk seviyesinde bir işlemdir.

Yorumlar