Fren balatası neden ses yapar ?

Fren balatası neden ses yapar? Sebepleri nelerdir?

Fren balatası nedir ?

Fren balatası fren sistemi olan aracımızın durmasını sağlayan fren sisteminin hayati organlarından biridir.  Fren balatası fren kaliperleri sayesinde fren diskine veya kampanaya baskı yaparak aracın durmasını sağlar. Tabi bu sürtünme neticesinde zamanla toza dönüşerek erir ve küçülür.
car brake

Fren sistemleri balata türleri nelerdir?

Gününmüzde birçok binek arabada kampana fren sistemleri kalmamıştır. Sebebi ise diskli frenler kampanalı frenlere göre daha verimli olup bakımı tamiri ve ayarlaması daha kolaydır.
brake pad

brake pad

Fren sisteminde aşınan parçalar nelerdir?

Aslında fren sisteminin bütün parçaları kullanım esnasında aşınmaktadır. Kullanıcılar tarafından en çok tercih bilinen ve değiştirilen kısımlar fren diskleri, fren balataları ve fren hidroliğidir.

Kullanım esnasında disklerde ve kampanalarda sürtünme sebebiyle aşınarak eskir ve üzerinde setler oyulmalar oluşur.
brake system

Fren balatalarındaki gelişmeler nelerdir?

Fren balataları neden ses yapar ? Sebepleri nelerdir? sorularına en büyük cevap olacak konulardan biriside bu olmaktadır. Fren balatalarının sürekli eskimesi ve toz olarak doğaya karışması fren balatalarının ilk ortaya çıktığı zamandan itibaren hammadde karışımı olarak değişmelerine sebep olmuştur.
Çevre kirliliğinin önlenmesi ve insan sağlığının korunması amacıyla en başta fren balatalarında asbest kullanımından vazgeçilmiştir.

Fren sisteminde genel olarak ses yapmaya sebep olan aşınmaları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

1. Balata aşınmaları

2. Disk aşınmaları

brake system

 

Fren sisteminde genel olarak ses yapmaya sebep olan çevresel sebepleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

 1. Toz kir.

2. İklim şartları.

3. Aracın kullanıldığı alanlar.

 Bu sebepleri açıklayacak olursak, aşırı soğuk ve sıcak hava değişimleri disklerin metal oldukları için formlarının bozulmasına ve çatlamalarına sebep olur.

Çok kullanılan ve gerekli temizlik yapılmayan araçlarda balata tozları ve çevresel tozlar fren sistemine yapışır.

Aşırı tozlu, küçük taşlı zeminlerde kullanılan araçlarda balata ve disklerin arasına taş parçaları kaçar.

Fren disklerinin bakımı nasıl olmalıdır?

brake

brake  

Fren disklerinin üzerinde minimum disk kalınlıkları yazar hafif eğrilen veya üzerinde set oluşan diskler özel makinalarla düzeltilebilir. bu düzeltmenin sınırı disk üzerinde yazan minimum kalınlıktır.
Her fren balatası değişiminde diskler kontrol edilerek gerekli bakımlar yapılmalıdır.


Fren balatalarının bakımı nasıl olmalıdır?

Maalesef direk olarak fren balatalarına bakım yapma şansımız yoktur. Ancak fren sisteminin diğer organlarına bakım yaptırarak dolaylı yoldan balatalara bakım yapabiliriz.

Fren balatası neden ses yapar? Sebepleri nelerdir?

Yukarıda bahis edildiği üzere fren sistemi birçok parçadan oluşan komplike bir yapıdadır. Tam performans ve verim için bütün parçalar iyi kondisyonda olmalıdır.

Frenlerde olan seslerin sebebi kalitesiz balata kullanımı, eski fren diski ve fren balatası ve disk arasına sıkışan taş vb. parçalardır.

YUKARIDA BAHİS EDİLDİĞİ ÜZERE FREN BALATALARINDA KULLANILAN HAM MADDERİLERİN DEĞİŞMESİ GÜNÜMÜZDE BÜTÜN FREN BALATALARINDA FRENE BASILDIĞI ESNADA BİR MİKTAR SES OLMASINA SEBEP OLMAKTADIR.

Bu yazımızda Fren balatası nedir ? Fren balatası neden ses yapar? gibi sorulara cevap vermeye çalıştık yeni yazımızda görüşmek üzere.

Yorumlar