Debriyaj balatasının eskidiği nasıl anlaşılır ?

Debriyaj balatasının eskidiği nasıl anlaşılır ?

Bu yazımda debriyaj balatasının nasıl eskidiğini anlamaya yarayan bilgiler vereceğim.

Debriyaj balatası nedir ? Ne işe yarar?

Debriyaj balatası motor ile şanzıman arasında hareket bağlantısını sağlayan bir parçadır. Aslında debriyaj 3-4 parçadan oluşur bunlar debriyaj balatası, debriyaj balata baskısı, debriyaj çatalı ve debriyaj bilyasıdır.

clutch

Debriyaj sistemi nasıl çalısır?

Debriyaj sistemi şanzuman ve motor arasında bağlantıyı sağlar ve çalışması temel olarak çok basittir. Debriyaj balatasına bastığımız anda motor ile şanzumanın bağlantısı kesilir ve tekerlere motordan giden hareket engellenir. Bıraktığımızda ise tekrardan hareket bağlantısı sağlanır.

Debriyaj setinin ömrü ne kadardır?

Debriyaj setinin ömrü tamamen kullanıma bağlıdır. Uzun yollarda kullanılan şehir içi dur kalklı sıkışık trafikte kullanılmayan  araçların debriyajları daha çok dayanır ayrıca sürücünün de araba sürüş sitilide debriyajın ömründe çok etkilidir. Normal şartlarda debriyaj balatası 100000 km civarı sorun çıkartmaz fakat bahsedilen sebeplerden dolayı 30000 km dede bitebilir 200000 km yide geçebilir.

Debriyaj balatısının eskidiği nasıl anlaşılır eskime belirtileri nelerdir?

Debriyaj balatası eskime belirtilerini debriyajın üsten kavraması (çözülebilir sorun), debriyaj pedalının sertleşmesi, debriyaj pedalına basılması ve bırakılması esnasında azalıp çoğalan şırıltı ses bilya sesi son olarak ise çekişten düşmedir.

Debriyajın üsten kavraması bunun sebebi başta debriyaj balatası olmak üzere debriyaj seti organlarında olan aşınmadır. Telli sistem kullanan araçlarda bu sorun belli sınırlar dahilinde giderilebilir fakat telli debriyaj sistemi kullanımı yeni model araçlarda azdır.

Debriyaj pedalının sertleşmesi bunun sebebi debriyaj baskısının aşınmasıdır. Genellikle düzgün kullanılan arabalarda balata bitmeside baskı aşınır ve padal çok sertleşir hatta iki aşamalı sert daha sert olur. Çözümü debriyaj setinin değişmesidir.

debriyaj balatası
Bilya sesi bilyanın aşınması ve baskının aşınması sebebiyle olur çözümü bilyanın yada setin değiştirilmesidir.

Çekişten düşme sebebi baskı balatasını aşınmasıdır. Çözümü setin değiştrilmesi yada eski sistem balata çakılmasıdır.

Debriyaj balatasının eskidiği nasıl anlaşılır?

 Yukarıda anlattığım gibi bunu  sistem bir kaç parçadan oluşmakta olup tek bir parçanın arızalanması bir aşamaya kadar sorun yaratmaz, fakat tamamen arıza oluştuğunda yolda kalmak yada tamirciye kadar kaplumbağa hızında gitmek kaçınılmazdır.

İnsan pisikolojisi sebebiyle her insanda arabam süratli gitmiyor, arabam çok yakıyor, arabamdan ses geliyor, arabamın verilen fabrika verilerinin üzerinde veya altında, debriyajım çok sert gibi düşünceler oluşabilir götürdüğünüz oto tamir servisinin sorduğunuz sorulara cevabı veya tarzı hoşunuza gitmiyebilir veya sizi tatmin etmeyebilir aşağıdaki testler sizi rahatlatacaktır.




Bu aşamada yapacağınız bir kaç test debriyaj setinizin durumu hakkında size bilgi verebilir: 

Debriyaj seti dışında bütün sistemlerin iyi durumda olduğunu varsayarak aşağıdaki bilgiler verilmiştir.
baskı balata
--- Debiryajınızın sertliğine bakın ve pedala bastığınızda pedelın bütün konumlarında sertlik eşit ise ve pedalınız genel olarak yumuşak ise ilk debriyaj baskınızda sorun yoktur.

--- Balata testi düz bir zeminde el freninizi iyice çekin arabanızı en yüksek vitese atın 5 -6 -7 hangisi varsa arabanızı normal 1. viteste el freni inik halde düz bir yolda araba kaldırır gibi kaldırın bunu 3 sefer deneyin eğer arabanız bu esnada stop ediyorsa debriyaj balatanız iyi durumdadır. Stop etmeyip devir saatiniz yükseliyorsa balata setiniz iyi durumda değil demektir. 
  Bu testi 3 defadan fazla yapmayınız sık sık da yapmayınız 6-8 ayda bir yapmanız uygundur. 
üst üste 3 defadan fazlası  veya sık sık yapmanız sisteminize zarar verir.   



Bu yazımda Debriyaj balatasının eskidiği nasıl anlaşılır? sorusuna cevap vermeye çalıştım. Debriyaj balatasının aşınması haricindeki sorunlar her geçen gün daha belierginleşsede sizi duruma göre uzun süreler idare eder.

Debriyaj balatanız aşındı ise en kısa sürede arabanız bakımını yaptırmanızı yolda kalmamak adına menfaatinize olacaktır.





Yorumlar

Yorum Gönder