Pasta cila nasıl yapılır ?

Pasta cila nasıl yapılır ?

pasta cila nasıl yapılır?

Bu yazımızda pasta cila işlemi ile ilgili bilgiler vermeceğiz. Tabiki toknolojik gelişmeler sonucunda pasta cila da boyut değiştirmeye bir çok yeni ürünler teknikler aletler araçlar çıkmaya başladı fakat bu işlemin bütün geleişmeler tek bir temel üzerine oluşmaktadır. bizde yazmızda temel pasta cila işlemine ilişkin bilgiler verip amatör kullanıcıların bir nebze daha kendine güvenerek ve bilinçli işlem yapmasına yardımcı olacağız.

Dediğim gibi çok ürün olsada temelden başlayarak okuyucuların kafasını karıştırmadan temel pasta cila işlemi ve öncesi sonrası işlemlere değineceğim. 

Pasta cila işlemi parlak boyalı her zemin veya malzemenin parlatılması amacıyla yapılabilir.

Pasta nedir?

Pasta bir tür aşındırcıdır. Pasta işleminin temeli herhangi bir sabepten dolayı buzuk zemini aşındırarak düzleştirmektir. Pasta temelde bir nevi macun kıvamında veya sıvı kıvamda olan zımparadır.

Pastalar zımparalar gibi aşındırma oranlarına göre farklılık gösterebilir temelde turuncu pembe renkte olan pastalar daha aşındırıcı ve kalındır ayrıca pastanın sıvılık kıvamıda kalınlınğı hakkında bilgi verebilir sııvı pastalar daha incedir.
wax 
Ben ince standart beyaz pastanın kullanılmasını tavsiye ediyorum çünkü kalın pastalar profesyonel kullanıcılar için yapılmış dikkatli kullanılmaları gereken dikkatli kullanılmadığı takdirde yeniden boyanmadan telefi edilemiyecek sonuçlarla karşılaşmanıza sebep olabilir.

Cila nedir?

 Cila pastanın tersine bir dolgu malzemesidir. Cila içindeki bileşenler ile kılcal çiziklerin içini doldurur ve uygulanan zemin üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturarak parlaklık verir.

Cilanın genel olarak cizik giderme işlevi ve özelliği yoktur.
 

 Pasta cila işlemini için hangi malzemeler gereklidir?

Arabayı yıkamak için gerekli malzemeler.
Pasta 
Cila 
Üstüpü
Pasta Cila sürmek için sünger.
Bol miktarda mikrofiber bez veya benzeri kalıntı bırakmıyan yumuşak bez.

Pasta Cila işlemi nasıl yapılır?

Aldığınız mazemelerde sadece pasta ve cila yazması verim açasından daha iyi olacaktır. 
 
microfiber polishingÖncelik araba  veya pasta cila yapılacak zemin güzelce ve tertemiz olacak şekilde mümkünse ovularak yıkanmalı, kirden tozdan arındırılarak kurulanmalıdır. 

Yıkanan zemin yen,den tozlanmadan işleme başlanmalıdır. 
Pasta Cila işlemini makina kullanmadan  yapacağız.
İşleme başlarken her şeyi tek başına bir günde yapma niyetiyle başlanmamalı en kötü ihtimalle bigün pasta birgün cila olacak şekilde planlama yapılmalıdır. 

Arabamızı yıkadık öncelikle araba etrafında dolanarak başka arabalarda sürtünme ile geçen boya kalıntıları ve belirgin cizikler öncelikle pasta işleminden geçirilmelidir. 

Önemli nokta çizilen zemin için tınak testi yapmaktır. Bu nasıl olur çiğin üstünde dikey konumda elimizi sürterek tırnağımızın takılıp  takılmadığına bakarız tırnak takılıyorsa başta cila işlemi bu bölgeye çok az fayda edecek veya hiç fayda etmeyecektir.

Öncelikli bölgeleri tespit edip o bölgelerde pasta işlemi yapmak uygun olacaktır. 

Pasta nasıl yapılır?

teflon korumaPasta cila yapılacak zemine pasta parmağımızla 10 cm ara ile nohut büyüklüğünde olacak şekilde sürülür. Sonra temiz bir bezle veya üstübü ile daireler cizerek  yada dikey yatay harketlerle bir miktar bastırarak ovalanır. Sonra yüzey istenilen kıvama geldiğinde temiz bir bezle pasta kalıntıları temizlenir. Gerekirse aynı işlem tekrar yapılır aşırı bastırmamak faydamıza olacaktır. İnce pasta kullandığımız için zemine zarar verme ihtimalimiz düşüktür. Ön kaput gibi büyük yüzeyleri yarım metrekarelık parçalara ayırarak işlem yapmak menfaatinize olacaktır.

Cila nasıl yapılır?

Pasta işlemi bitirildikten sonra arabanın veya işlem yapılan malzemenin yıkanarak temizlenmesinden sonra cila işlemi yapılır. 
Cila işlemi pasta ya göre daha büyük zeminlerde yapılabilir. Mesela ön kaput, kapılar, bağaj ve arka çamurluk tek parçalar halinde yapılabilir. Parçaları kendi içinde bölümlere ayrımaya gerek yoktur.
Cila yapılacak zemine uygun bir bez veya üstüpü vasıtasıyla yayılır ve kuruması beklenir kuruyan zemin üzerinden cila kurdugunda sıvı görünümden kuru toz kalıntılarına dönüşür. Cilanın iyice kurmasını beklemek bu işlem de önemli bir noktadır. Cila tam kurmadan silinmeye başlanırsa silinen bezin üzerine yapışarak bezin üzerinde tabaka oluşuturur bez bu hale gelirse değiştirilmeli temiz bir beze geçilmelidir.
Kurayan cila uygun bez (yumuşak kaliteli mikrofiber bez güzel sonuç veriyor.) ile fazla bastırılmadan zemin üzerinden ovalayarak ve parlatılarak temizlenir.
Cilanın kuruması ve bezle güzelce ovularak temizlenmesi önemlidir, çünkü ciladan sonra zemin tekrardan yıkanmayacaktır.

Elle yapılan Pasta Cila ne kadar kalıcı olur, ne kadar verim alnır?

waxTabiki işlem yapılan zeminin durumu, kullanılan malzeme kalitesi ve yapan kişinin becerisi bu işin en belirleyici noktalarıdır. 

Normal şartlarda orta kalite standart malzemelerle işelmi yukarıda anlatıldığı şekilde yaparsanız kesinlikle güzel sonuçlar alırsınız.

Kalıcılık konusu öncelikle cilanın verdiği parlaklık için geçerlidir.  Muhtemelen 3-4 yıkamada cila parlaklığı tamamen kaybolacaktır.  Fakat cilanın aşındırıcı etkisi olmadığı için keyfi 3-4 yıkamada bir  yani 2-3 ayda bir vakti olanlar için her ay yapılması uygun olup sakıncası yoktur.

Pasta işlemi 2 yılda bir yada yılda bir yapılabilir fakat daha sık yapılması boya üzerinde aşındırıcı etkisi olduğu için uygun değildir.

Pasta Cila işleminden sonra araba nasıl korunur?

Tabiki günümüz şartlarında özellikle büyük şehirlerde korumak zordur araba her türlü doğa şartları, egzos gazları, taş toprak gibi her türlü aşındırıcı etkiye maruz kalmaktadır.

Pasta Cila işleminin kalıcı olmasını sağlamak için fırsat buldukça cila işlemini yenilemek arabanızı fırça kullanarak veya fırçalı sistemlerde yıkamaktan kaçınmak, çam gibi üzerinden salgı damlayan ağaçların altına park etmemek, aracı gölge yerlere park etmek, yetersiz su ile arabayı yıkamamak, sünger, bez vb. malzemelerle aracı yıkamadan önce kesinlikle su ile kaba tozunu ve kirini akıtmak, fırça kullanmayan yıkamacılarda aracı yıkatmak yada fırça kullanılmamasını söylemek şahsi olarak alabileceğiniz önlemlerdir.


DİY car polishing




Bu yazıda Pasta cila nasıl yapılır ? sorusuna temel düzeyde cevap verilmiştir, tabiki pasta cila işlemi bu yazıda anlatıldığı kadar basit değildir, bu işlemde kullanılan yüzlerce malzeme, yüzlerce metod, çok yüksek fiyatlı malzemeler ve makinalar vardır fakat yukarıda bu işlemin amatör kullanıcılara yetecek düzeyde kendinizi çok fazla yormadan keyifle yapabileceğiniz ve yeterli sonuçlar alabileceğiniz kadar temel düzeyi anlatılmıştır.











Yorumlar