Çizik giderme işlemi nasıl yapılır ? Kaporta çizikleri nasıl giderilir?

Çizik giderme işlemi nasıl yapılır ? Kaporta çizikleri nasıl giderilir?

Bu işlem aslın çok basittir. Arabanızı boyacıya götürdüğünüzde yada servise genellikle çizik tamir işine pek yanaşmazlar. Yama boya atalım yada bu araba metalik boya yama olmaz parçayı komple boyayalım gibi olaylara yönelirler yada boyacı rötuş yapar.
Fakat rötuş genellikle istenen sonucu vermez. Elinizden tamir tadilat işleri geliyorsa ve yeriniz vaktiniz müsaitse keyifle yapabileceğiniz ve sonucu gördüğünüzde gerçekten mutlu olacağınız bir işlemdir.



Öncelikle Çizikler hakkında bilgi vereyim:

Bir çiziğin pasta ile geçmemesi için tırnağınızı üzerinden geçirdiğinizde takılma yapıyor olması gerekir eğer takılma var ise bu çizik hiçbir zaman parsta cila işlemiyle tamamen yok olmaz Fakat öncesinde pasta cila ile şansınızı deneyin belki size yeterli bir sonuç alırsınız.

Zaten aşağıdaki resimde olduğu gibi çizik bölgenin içinde boyada farklı bir renk varsa anlayın ki çizik astar boya, zemine göre metal veya plastik kısma kadar inmiştir.
scratch repair



Bu çiziklere başka bir yüzeye sürtme sonucu oluşan renk farklılıkları da dahildir.

Piyasada satılan çizik kalemi tarzı ürünlerin hiç sonuç verdiğini duymadım, görmedim tavsiye etmiyorum.


Pasta cila ile çiziği gideremiyorum ne yapacağım ? :

Bu işlemle giderilecek çizikler ince taş izleri ve çok kalın olmaya yukarıdaki resimde olduğu gibi çiziklerdir.

Öncelikle aracımıza uygun renkte rötuş boyası alıyoruz. Bunu sanayide boya satan dükkanlardan temin edebiliriz. Aracınız metalik boyalı değil ise alacağınız sonuç mükemmele yakın olacaktır. Metalik ise eski görünümünden kat kat kat iyi olacaktır.

diğer malzemeler Pasta ve cila, 1000, 1500, 2000 zımpara, Rötuş fırçası.

Çizik olan bölgeyi önce bir pasta işlemi yapıyoruz .

Sonra çizik bölgeye Rötuş fırçasıyla aşağıdaki resimde olduğu gibi boyamızı uyguluyoruz.
boyasız çizik gideerme

 Rötuş boyaları kullanım amaçlarına sebebiyle çok ince olurlar, çizik yüzeye ilk uyguladığınızda çok gibi gözükse de tamamen kuruyunca çeke ve boşluğu yani çiziği tam olarak doldurmadığını görürsünüz.

Yine rötuş boyaları kullanım amaçları gereği içlerinde boya sertleştirici gibi kurumayı hızlandırıcı katkı maddeleri barındırmaz bu sebeple geç kururlar.

Neyse konumuza dönelim boyayı bir kat uyguluyoruz ve tamamen kurumasını ve çekmesini bekliyoruz sonra tekrar uyguluyoruz kurumasını ve çekmesini bekliyoruz, sonra tekrar, sonra tekrar yani çizik bölgenin içi boya dolup bir miktar taşana kadar yapıyoruz.

Zaten çizik bölgenin kötü görünmesinin sebebi o bölgede  boyanın kalkarak alttaki katmana kadar inmesi ve alt katmanın görünmesi amacımız çizik yüzey ile boyalı yüzeyi çizik alanı boya ile doldurarak eski haline yani eşit konuma getirmek.

Rötuş boyasını fazla sürerseniz veya etrafa çok dağılırsa tinerle silebilirsiniz.

Zımparalama:

Evet boya işlemini gerektiği kadar 3-4 kat yaptık, kuruttuk, şimdiki işlem zımparalama sırasıyla zımparamızı 4 cm ye 4 cm olacak şekilde bir takozun üstüne uyacak şekilde kesip sırasıyla fazla bastırmadan su ile çok dikkatli bir şekilde 1000-1500-2000 zımpara uyguluyoruz. Buradaki amaç rötuş boyası ile bir az fazla doldurduğumuz bölgeyi aşındırarak boyalı diğer zeminlerle aynı yüksekliğe getirmek.

Bu işlemi yaparken çok dikkatli olmanız gerekli zımparayı çok kullanırsanız boyalı diğer yüzeylere zarar verebilirsiniz.

Pasta Cila:

Bildiğiniz şekilde pasta cila uygulanır.

çizik onarımı

Bu yazımda Çizik giderme işlemi nasıl yapılır ? Kaporta çizikleri nasıl giderilir? soruların cevap vermeye çalıştım.

Bu işlemi tam olarak anlatıldığı şekilde yaparsanız en az %80 oranında pozitif sonuç alırsınız.

Kaporta Boya, Zımparalama gibi işlemlere ilişkin ayrıntılı bilgi için:

Sprey Boya nasıl yapılır? , Sprey Boya ile Kaporta Tampon Boyama Nasıl Yapılır? 

başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.








 


Yorumlar

  1. Bilgilendirici oldu benim için,arabam park halinde bile çiziliyor.teşekkürler verdiğiniz bilgiler için

    YanıtlaSil

Yorum Gönder